MÉ NEJMILEJŠÍ


Knížky, které se vám vryjí pod kůži. Knížky, které jsou napsané pro mě a o mně. To jsou ty nejkrásnější, mé nejmilejší. 

Poprvé jsem takový pocit zažila u Něžnosti. Z obálky se na mne dívala nepřekonatelná Audrey Tautou a uvnitř čekal text, který plynul stejně líně jako vlnky na letním rybníce. Děj je vyobrazován ve 117 kapitolách/ oknech, které často mají délku třeba jen jedné věty, citátu, receptu, diskografie Johna Lennona, kdyby v roce 1980 nezemřel či definice slova delikátnost. Příběh krásné a něžné Nathalie, která je šťastná až do smrti svého manžela, se kterou se vyrovnává za pomoci trochu zvláštního kolegy s práce, je jemný a delikátní jako ona sama. Někdy si jen čtu jednotlivé útržky z knihy, které mě pohladí na duši. 

Jak zabít ptáčka? Knížka o dětství v Alabamě za velké krize třicátých let jakoby přesně vystihovala mou představu o dětství. Četla jsem ji jako v transu, v hlavní hrdince Čipeře jsem poznávala samu sebe a mou touhu a "poslání" jestli se to tak dá říci bránit nevinné. 


Paříži jsem podlehla při její první návštěvě a přísahala si, že se sem určitě vrátím. Zvláště poslední měsíce a dny sním a toužím po procházce v Lucemburské zahradě a výhledu na bílé město z kopce Montmartre s bazilikou Sacre Coeur, která se pro mne stala měřítkem všech ostatních kostelů. 
Pařížanky jsou opředeny jistou rouškou tajemství, pod které nejraději nakukují Američanky, které jim závidí jejich štíhlost, šarm a eleganci. Nejspíš proto jsou knihkupectví přecpaná různými knihami o tomto pojednávajících. Nic ale nenahradí, když ji napíší samotné obyvatelky tohoto pulzujícího města. Jak se stát Pařížankou ať žijete kdekoli jsem v létě přečetla čtyřikrát tam i zpátky během dvou dnů, koupila si bílou košili a černou podprsenku, protože společně ladí "jako něžný tón v tónu", přidala červenou rtěnku a černou řasenku a současně s tím se přestala líčit (ale o tom zase někdy jindy).


Kamarádky se mě nedávno ptaly, zda-li bych jim nepůjčila P.S. od Ani Geislerové. "Ne!" Půjčily byste někomu Váš deník, ani omylem, že? A podobně je to s touto knihou. Je v ní všechno a já mám pocit, že někdo předjímá můj život, že už ho mám zaznamenaný v této knize. Při její četbě jsem se někdy smála, také plakala, ale nejčastěji mi na tváři pohrával mírný úsměv. 

Které knížky byly napsány právě pro Vás? Už jste je našly nebo stále hledáte?

Karolína 
Mé nedokonalosti jsou mou předností. 

5 komentářů:

  1. Jak se stát Pařížankou mě zaujalo a máš to krásně nafocený. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na základě Tvého článku a doporučení jedné další kamarádky mi v knihkupectví padla do ruky Aňa Geislerová a jsem tak spokojená! Měla jsi pravdu, občas se až přihlouple usmívám a jindy mám na krajíčku.
    Jsem v půlce a těším se, že večer před spaním postoupím zase o kousek dál 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se ti líbí.
      Aňa plánuje vydat, myslím, další dvě, doufám, že budou stejně dobré :)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš nádherný komentář!